Turtle Beach Ear Force XP510 – O alegere bună pentru multimedia și gaming [REVIEW]

de: Radu Neagu
30 12. 2013

Există o mulțimde căști pe piață și multă lume le preferă pe cele de dimensiuni mari, ce acoperă urechea. Pentru gaming, însă, standardul se ridică și mai mult. În primul rând, aceste produse vor fi compatibile doar cu una din cele două console de pe piață sau vor avea nevoie de o mulțime de adaptoare pentru a funcționa corect. De asemenea, trebuie să fie căști surround, un 5.1, pentru a identifica corect sunetele din joc și pentru a crea o experiență mai imersivă. Aici problema apare, desigur, la modelele care au un sunet virtual și nu dețin fizic cele minim 3 difuzoare pe cască, unele dintre acestea fiind de o calitate îndoielnică.

Avem o pereche de căști Turtle Beach Ear Force XP510, care ne-a atras interesul și cărora le vom oferi un review binemeritat în cadrul acestui articol. Sunt câteva elemente la care vom fi atenți: la accesoriile cu care vin, dar și la confortul pe care îl oferă la utilizarea îndelungată în timpul sesiunilor prelungite de gaming. Evident, vom discuta și despre calitatea sunetului redat. Având în vedere că e vorba de o pereche de căști wireless, vom lua în calcul și autonomia.

Design

Căștile au un design atrăgător și sunt construite din plastic solid de culoare neagră. Banda ce se așează pe cap, precum și cupele urechilor sunt îmbrăcate cu un material textil de culoare verde, cu o textură ce ajută la aerisirea zonei unde face contact cu capul. Ambele sunt destul de groase pentru a fi compfortabile în aproape orice scenariu de utilizare. Fiecare cască are un sistem de blocare destul de bun pentru a nu se modifica poziția acestora, care se rotește la 90 de grade pentru a ocupa mai puțin spațiu și pentru a se așeza cât mai comod pe capul utilizatorului.

Cutia acestor căști Turtle Beach este mare, încăpătoare, și deține probabil cel mai complet pachet de accesorii pe care l-am întâlnit până acum. Ar fi destul de greu de descris ce nu fac această pereche de căști sau modalitatea prin care nu se pot conecta la o consola, PC sau smartphone. Pe lângă toate accesoriile din cutie, receiver-ul este probabil cel mai important element. Acesta vine și cu un suport pe care se pot așeza căștile atunci când nu le folosim, o idee foarte bună de altfel.

Conectivitatea este complexă. Căștile dispun de port miniUSB pentru încărcarea acumulatorului direct din PC, un conector mini jack pentru conexiunea la Xbox 360, în care se poate introduce un cablu adaptor pentru a ajunge la jack-ul normal, compatibil cu aproape orice dispozitiv audio. Integrate în căști se află și două module separate, unul de Bluetooth și unul de WiFi cu care comunică cu receiverul. În pachet există și un adaptor bluetooth pentru sistemele ce nu beneficiază de această conexiune.

Receiverul poate fi conectat la PC prin USB, cablu audio jack 3.5 sau în cazul optic prin cablul optic inclus în pachet. Aceasta din urmă este și soluția de conectare preferată pentru Xbox 360 și pentru PC-urile de generație nouă care dețin această conexiune. Prin cablu optic nu se transmite decât semnalul audio, necomprimat și fără nici un fel de interferențe.

Pe casca stângă a lui Turtle Beach Ear Force XP510 se află majoritatea controalelor. Butonul principal de pornire se află tot aici, iar la apăsarea lui o voce suavă de femeie îți va șopti în ureche… ”Powering On”. La fel și la oprirea, cu mesajul corect desigur. Asistentul vocal este prezent și la alte setări din meniu și face o treabă destul de bună la notificarea utilizatorului cu privire la opțiunile selectate. La stânga butonului de Power se află un buton denumit Mode, care trece prin preset-urile de Game, Movie și Music. Acestea sunt metode bune pentru a modifica egalizatorul audio, rapid, în funcție de scenariul de utilizare.

Alături de butonul Mode, se află butoanele ce controlează volulmul pentru chat-ul din joc, și volumul principal. Sunt incluse 7 preset-uri în total unele dintre ele precum ”footstep focus” sunt foarte utile la identificarea direcției din care vine zgomotul. Pe casca dreaptă se află controlalele pentru Bluetooth, volum și împerechere cualte device-uri ce folosesc această conexiune. Codul standard de împerechere este 0000. Odată conectate la Bluetooth, se pot face apeluri și folosi pe consolă în același timp. Aceste căști Turtle Beach pot fi reglate independent ca volum, în funcție de sursa sunetului.

Galerie Imagini

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Turtle Beach Ear Force XP510 Galerie/”/]

Specificații

[table id=209 /]

Calitate Audio

Gaming – Pentru testul de gaming, am folosit căștile pe WiFi, conectate la PC prin cablul audio optic. Spre deosebire de Bluetooth conexiunea WiFi permite controlul mai bun al egalizatorului acestora. Prima experiență este cu adevărat imersivă. Turtle Beach Ear Force XP510 folosesc standardul Dolby DTS pentru recrearea surround-ului și fac o treabă foarte bună în acest sens. Aproape fiecare detaliu din jocuri poate fi detectat cu ușurință, la fel și direcția din care acesta provine. Primul joc a fost unul de aventură și am făcut o plimbare prin jungla amazoniană care este de altfel destul de complexă. Al doilea este desigur un shooter, Call of Duty, unde produsul se descurcă de asemenea exemplar. Sunetul este complex, de la ricoșeurile gloanțelor din jurul utilizatorui până la zgomotele mai îndepărtate, toate acestea sunt redate dinamic și corect ca poziționare.

Filme – Pentru testul de filme am reglat egalizatorul manual pentru a obține o creștere în intensitate a vocii. În această situație controlalele nu sunt folosite mai deloc, iar modul Movie oferă o experiență mai realistică dacă egalizatorul se află pe setarea ”Flat”. Recunosc că nu sunt un fan al căștilor, mai ales pentru filme unde vreau ca experiența să fie aproape ca la cinema, însă nu am fost prea deranjat de audiția filmelor în căști.

Muzică – Pentru testul de muzică am analizat redarea sunetului din mai multe puncte de vedere, complexitate acestuia, redarea corectă a frecvențelor, și desigur conectivitatea unde am folosit toate modurile posibile. Bluetooth-ul este cel mai slab dintre toate metodele de conectare, nu perimte reglaje de finețe ale egalizatorului și are mici probleme când se deconectează cum are el chef. Reconectarea este rapidă însă din punctul meu de vedere nu ar trebui să fie vorba de o reconectare decât atunci când se consumă bateria. WiFi-ul rămâne probabil cea mai bună opțiune pentru că folosește și receiver-ul Dolby DTS.

Sunetul este cald și destul de clar cu reglajele de rigoare din sursa de sunet și din căști. Zonele de frecvență de sub 100 Hz sunt destul de bine redate mulțumită și diametrului generos de 50 mm al difuzparelor din căști. Există câteva lipsuri pe segmentul de medii însă nu foarte multe, și este în general un punct unde majoritatea produselor care nu sunt create pentru mediul profesional au lipsuri. Gama de înalte este bine redată, însă ca sugestie, egalizatorul trebuie folosit și aici pentru a mai scădea cele mai înalte segmente de frecvență.

Confort

Confortul este un element important, mai ales pentru căștile de gaming. Spre deosebire de cele pentru audiție muzicală, pe care nu le veți folosi probabil mai mult de o oră sau două, căștile de gaming pot sta pe urechile utilizatorului și mai bine de 6 ore. Confortul este așadar esențial. Textura materialului din care sunt create pernițele ce stau în jurul urechii este special aleasă pentru a oferi un minim de ventilație zonei de contact. Chiar dacă la un moment dat am simțit ca sunt obosit, nu a fost din cauza căștilor. Practic le-am și uitat odată pe urechi când m-am dus să răspund la ușă. Ba chiar am și reușit să adorm cu ele pe urechi, întins în pat, ascultând un playlist foarte divers.

Concluzii

Sunetul acestor căști Turtle Beach Ear Force XP510 nu este excepțional, este doar bun. Dacă nu ar fi pleiada de accesorii cu care vin și modalitățile ingenioase de conectare la mai multe surse de sunet simultan, probabil că le-am fi pus deoparte de mult timp. Turtle Beach Ear Force XP510 oferă o tranziție perfectă de la joc la apelul de voce de pe telefonul mobil, fără setări suplimentare și fără a le da jos de la urechi. Semnalul wireless este foarte bun, sunetul fiind la fel de puternic și la o distanță de 8-10 metri de receiver, desigur fără pereți pe această distanță.

De ce totuși nu suntem mulțumiți de calitatea sunetului? Ei bine, prețul este cel vinovat. Pentru o pereche de căști al căror preț se apropie de 300 de dolari, adică undeva în jur de 1000 lei, te aștepți ca măcar la acest capitol să exceleze. Mai există ceva mici probleme de sunet pe Bluetooth, iar din acest motiv nu le-aș putea recomanda pentru o audiție de calitate. Totuși, aceasta este mai degrabă o funcție auxiliară, pentru că acestea își îndeplinesc cu brio scopul de căști de gaming.